Tutorial voor UnixUNIX is een krachtig besturingssysteem dat een grote verantwoordelijkheid in de handen van de beheerder Unix zet. UNIX geeft de beheerder, en de klant, de mogelijkheid om het besturingssysteem om maximale prestaties voor toepassingen zoals Tomahawk, Oracle en SAP bereiken wijzigen. Grote bedrijven over de hele wereld zijn afhankelijk van het UNIX-besturingssysteem --- of een smaak van UNIX --- voor hun bedrijven te neuriën.

Over UNIX

UNIX is ontwikkeld in de late jaren 1960 en nog steeds wordt aangepast en verbeterd jaar na jaar. Versies van het UNIX-besturingssysteem onder HP-UX (Hewlett-Packard), Linux (Red Hat), AIX (IBM), Mac OS/X en Solaris (Sun). Al deze smaken van UNIX zijn in principe hetzelfde, met uitzondering van een paar commando's en het bestandssysteem structuren. Over het algemeen wordt gedacht dat als je weet dat de ene versie, dan kunt u gemakkelijk leren van de anderen.

de directory-structuur in de UNIX

UNIX is gebouwd in een hiërarchische bestandssysteem (of een boom), met het hoogste deel van de structuur is de/root directory. De/root directory bevat verschillende bestanden van belangrijke systemen, zoals/home (persoonlijke bestanden), usr (gebruiker commando's en header) /,/tmp (tijdelijke bestanden), en/var (variable data-bestanden). Het is belangrijk op te merken dat UNIX is hoofdlettergevoelig; dus,/home en/HOME kunnen zijn twee verschillende bestandssystemen.


Basic Controls

Na het inloggen in een UNIX-systeem, krijg je de command prompt, vergelijkbaar met de opdrachtregel in Windows, waar je het uitvoeren van commando's kan beginnen. Begin met het leren van je weg in het structuur van het UNIX-bestandssysteem. De veiligste plaatsen om dit te doen zijn de/home en/tmp. In deze voorbeelden, "#" is de opdrachtprompt.

Naar de/home directory, type te veranderen:

# Cd/home

Om een ​​kijkje in/home, het type te nemen:

# Ll
Het resultaat is:
drwxr-xr-x 3 aa7766 aa7766 andere 1024 15 april 10:32

Om de map te veranderen in aa7766 en neem een ​​kijkje rond, type:

Cd # aa7766
# Ll
rw ------- 1 aa7766 ander 184 19 november 2008 .sh_history
rw-r - 1 root sys 172530 r-- 26 maart 2008 0080326diskinfo.rpt

Om terug te keren naar de vorige map, typt u een van de volgende:

# Cd -
of
#cd ..

De "cd -" commando beweegt direct naar de vorige map, terwijl de "cd .." commando verplaatst het bestandssysteem boom door een niveau. In beide gevallen, je uiteindelijk terug in de/home directory.

Meer geavanceerde opdrachten

Nu bent u klaar om een ​​nieuw bestand aan te maken en te verplaatsen naar een andere locatie.

Ga naar de map aa7766.

#cd aa7766

Maak een testbestand niet met behulp van het commando "touch".

# Tip Test.1

Zorg ervoor dat het bestand daar.

# Ll
rw ------- 1 aa7766 ander 184 19 november 2008 .sh_history
rw-r - 1 root sys 172530 r-- 26 maart 2008 20080326diskinfo.rpt
rw-r - r-- 1 wortel sys 0 21 juli 19:40 Test.1

Kopieer het bestand/tmp met behulp van de "cp" of copy commando. Let op, je zult nog steeds een kopie van Test.1 in de directory/home/aa7766.

Test.1 # Cp/tmp

Ga nu naar de/tmp directory en kijk of het is er.

# Cd/tmp
# Ll
rw-r - r-- 1 wortel sys 0 21 juli 19:41 Test.1

UNIX naar het volgende niveau

De laatste fase van het leren van UNIX waarbij meer geavanceerde commando's die schadelijk zijn voor uw systeem kan zijn, tenzij je weet wat je aan het doen bent. U wordt sterk aangeraden om een ​​boek van meer geavanceerde UNIX als "Unix in een notendop" door Arnold Robbins lezen voordat je veel verder.

Hier zijn een aantal extra commando's gevorderd.

# Mkdir maakt een directory.
Rmdir # Verwijdert een map als de map leeg is.
Rm # Verwijdert een bestand. Je moet voorzichtig zijn met deze opdracht te zijn, omdat het te gemakkelijk te verwijderen zijn, en kan niet ongedaan gemaakt worden. Om meer veilig tijdens het leren zijn, gebruik rm-i-i, omdat de schakelaar wordt u gevraagd om de verwijdering te bevestigen of verwijderingen. Voorbeeld:. "Rm -i /home/aa7766/test.1"
# Of #more Geeft de inhoud van een tekstbestand.

Zie de link in Bronnen voor meer UNIX-commando's en hun uitleg.

(0)
(0)
Opmerkingen - 0
Geen commentaar

Voeg een reactie

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha