-Causes Artritis psoriatica, symptomen en behandelingenFoto: Shutterstock

psoriatica artritis is een vorm van inflammatoire artritis die maximaal ontwikkelt tot 30 procent van mensen met chronische huidziekte psoriasis genoemd. Het wordt gekenmerkt door ernstige ontsteking en pijn. Deze ziekte komt meestal tussen de 30 tot 50. Het veroorzaakt pijn, stijfheid en zwelling in en rond de gewrichten.

In het geval van psoriasis, huidcellen te snel groeien zonder afschilferen. Dit veroorzaakt de vorming van lagen van de huid en leidt tot huid plaques. In psoriatische artritis, anderzijds, het immuunsysteem wordt gewrichten en bindweefsel die leiden tot destructieve gewrichten, gezwollen en pijnlijke. Het is echter niet noodzakelijk dat alle mensen met psoriasis lijden ook aan psoriatische artritis. Zo kunt u schilferige huid op de ellebogen hebben nog steeds elleboog gewrichten kunnen worden aangetast door artritis psoriatica. Evenzo kan psoriatische artritis zwelling van de vingers veroorzaken zonder enig teken van roodheid of scaling op de voeten. In feite kan er een interval van verscheidene jaren tussen het begin van psoriasis en psoriatische artritis.


Artritis psoriatica Oorzaken :

De exacte oorzaak van psoriasis artritis nog bekende, maar het lijkt een sterke genetische verbinding. Onderzoek toont aan dat 40% van de patiënten met artritis psoriatica een familielid met psoriasis of artritis heeft gehad. Het geeft aan dat erfelijkheid een belangrijke rol bij het ontstaan ​​psoriatische artritis kunnen spelen. In feite, de familieleden van mensen met artritis psoriatica zijn 55 keer meer kans op de ziekte dan anderen te ontwikkelen. Onderzoek is nog aan de gang om de exacte genen die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van artritis psoriatica.

Artritis psoriatica Symptomen :

Symptomen van psoriatische artritis kan variëren van mild tot ernstig. U kunt een milde vorm, die vier of minder gewrichten van het lichaam, waarvan er oligoarticular artritis beïnvloedt nemen. Meer ernstige symptomen kunnen vorm polyarticulaire (polyarticulaire artritis) te nemen, die meer dan vier gewrichten. Psoriatische artritis kan zowel symmetrische als asymmetrische. Psoriatische artritis wordt gekenmerkt door symmetrische pijn en zwelling in de gewrichten aan beide zijden van het lichaam. Artritis psoriatica impliceert paar andere asymmetrische ledematen gewrichten random (dwz vingers links en rechts) vingers. In het algemeen worden alle soorten psoriatische artritis gekenmerkt door pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten.

Enkele voorkomende symptomen van artritis psoriatica zijn als volgt.

  • Gewrichtspijn en zwelling.
  • Stijfheid en gevoeligheid in één of meer gewrichten.
  • Vingers en tenen gezwollen, die er uitzien als worstjes.
  • Nagel veranderingen, waaronder de scheiding van de nagel van het nagelbed, ribbels of putjes in de nagels of tenen (oncholysis) of afschilfering van de vingernagels en teennagels.
  • Rug en nek pijn, waaronder ontstoken wervelkolom die beweging heel moeilijk maakt.
  • Algemene vermoeidheid.
  • Conjunctivitis, gekenmerkt door roodheid en pijn in de ogen.
  • Ochtendstijfheid en vermoeidheid, vooral na zitten of slapen.

Artritis psoriatica Behandeling :

Psoriatische artritis begint met milde symptomen die snel kunnen ontwikkelen en ernstiger indien onbehandeld. Deze behandeling moet symptomen de gewrichtsschade voorkomen regelen. Als niet tijdig wordt behandeld, kan artritis psoriatica leiden tot invaliditeit. De behandeling volgt kan de pijn verlichten, zwelling te verminderen, houdt de gewrichten in goede staat en het voorkomen van verdere schade aan de gewrichten.

Drugs:

De geneesmiddelen voor de behandeling van artritis psoriatica vallen in drie categorieën.

A. Geneesmiddelen Niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDs):

Onder deze over de toonbank medicijnen zoals aspirine, ibuprofen en naproxen, gevolgd door krachtige geneesmiddelen zoals diclofenac, indomethacine en etodelac. De zorg met deze geneesmiddelen is dat het langdurig gebruik kan leiden tot bijwerkingen, zoals irritatie van maag en darm en maag bloeden.

Drugs B. disease-modifying anti-reumatische drugs (DMARDs):

Deze geneesmiddelen zijn ontworpen om de symptomen ernstiger verlichten en kan de hoeveelheid gewrichtsschade bij psoriatische artritis beperken. Voorbeelden van DMARDs omvatten methotrexaat, leflunomide, cyclosporine, sulfasalazine etc. Deze immunosuppressieve geneesmiddelen kunnen de symptomen van psoriasis verminderen, maar bijwerkingen zoals lever en nieren problemen veroorzaken.

C. Biologics O tumor necrosis factor alpha blokkers:

Het biologische geneesmiddelen die een bepaald type van immune cellen die T doelcellen ontsteking bij psoriasis en psoriatische artritis veroorzaken. Goedgekeurde geneesmiddelen omvatten Enbrel (etanercept), Humira (adalimumab), Simponi (golimumab), en Remicade (infliximab).

Andere behandelingen:

Andere behandelingen omvatten gezamenlijke injecties met cortisteroids in gevallen waarin een bepaalde gemeen hebben is een ernstige bedreiging voor artritis psoriatica. In gevallen van ernstige gewrichtsschade, worden patiënten verwezen naar orthopedische chirurgie om gewrichtsschade te behandelen door een gewrichtsvervangende ondergaan. Het heeft bewezen effectief in het verlichten van de pijn en corrigeren littekens gezamenlijke nut en sterkte van de verbinding te herstellen.

Veranderingen in de levensstijl:

Naast de bovenstaande behandelingen, waarin een gezonde levensstijl speelt een belangrijke rol bij het verminderen van de pijn veroorzaakt door artritis psoriatica. Het is raadzaam om regelmatige lichaamsbeweging flexibiliteit en sterkte van gewrichten en stijfheid voorkomen praktijk. Yoga, fietsen, zwemmen en wandelen zijn de oefeningen meest aanbevolen voor artritis psoriatica zorg. Onderhoud van gezond gewicht is ook belangrijk omdat het brengt minder druk op de gewrichten, wat resulteert in vermindering van de pijn en de toegenomen mobiliteit. Warme en koude kompressen zijn effectief in het rustgevende ontstoken gewrichten. Koude kompressen kan onderaan de pijnsensatie te brengen door zijn verlammende werking, terwijl warme kompressen kunnen de pijn verlichten door het ontspannen van gespannen spieren.

Hoop, dit artikel was informatief en nuttig. Deel uw ervaringen en opmerkingen in de commentaren hieronder.

(0)
(0)
Opmerkingen - 0
Geen commentaar

Voeg een reactie

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha